Le Fournil de Sébastien: in the press Magazines

Ron Blauw

Eigenlijk kan ik hierover heel kort zijn: er is in Amsterdam (waarschijnlijk) geen betere baguette te koop dan in deze ambachtelijke bakkerij van de uit de Vendée afkomstige Fransman Sébastien Roturier en zijn Nederlandse vrouw Susan.

read more
10 omrij-adressen

10 omrij-adressen

Heerlijk (noten)brood. Als Trudelies in de buurt van Hilversum is, gaat ze altijd even langs de ambachtelijke Franse bakkerij Le Fournil de Sébastien, voor heerlijk notenbrood en een perfecte citroentaart.

read more
De volgende ochtend

De volgende ochtend

Hij is blijven slapen. En het was geweldig. Dat vieren we niet met een droog beschuitje, maar met een flaky croissant. Het woord betekent wassende (en dus halve) maan, naar de vorm. Hij wordt gemaakt van bladerdeeg en veel vet. Fabrieksexemplaren bevatten margarine, maar de ambachtelijke bakker werkt gelukkig met roomboter. Feestelijk: smeer op de bovenkant wat zelfgemaakte amandelspijs, leg daar frambozen op en doe ‘m dan even in de oven.

read more
The first real French bakery in Amsterdam

The first real French bakery in Amsterdam

An artisan French baker and his Dutch wife did not plan to make such an impression on the Netherlands’ bread-eating culture, but they definitely did. Their shop Le Fournil de Sébastien, named after one of the owners, is a bakery in Amsterdam that nowadays is too small to fit in all its customers.

read more
Chique Lekkernijen

Chique Lekkernijen

Gooisch ging langs bij de beste eetwinkel in het Gooi, op zoek naar de heerlijkste delicatessen. Van het beste brood tot de meest zalige desserts. Geef de weegschaal maar een paar dagen vrij.

read more
LXRY

LXRY

Ambachtelijke Franse bakker aan het Olympiaplein 119, gerund door Sébastien Roturier en zijn Nederlandse vrouw Susan. Eerst runden zij zo’n tien jaar lang samen de bakkerij van zijn familie in de Vendée in West-Frankrijk.

read more

QUIET AMSTERDAM

Join the expectant queue outside to sample some of the most delicious bread in the Netherlands. This French bakery is incredibly popular, not only for their four different kinds of baguettes (including one covered in poppy seeds).

read more
Echte Baguettes!

Echte Baguettes!

Frans brood, gemaakt op ambachtelijke wijze door een echte Fransman. Bij Le Fournil de Sebastian koop je de lekkerste baguettes en croissants.

read more
Parijse Klassiekers

Parijse Klassiekers

Met deze klassiekers eet je vaker ‘comme les français’ in huis
Van origine is Parijs een stad waar mensen uit alle Franse wind- streken zich verzamelden. Allemaal namen ze hun eigen regionale producten mee, vaak in pot of blik, zodat ze langer houdbaar blijven.

read more
Un croissant, s’il vous plaît

Un croissant, s’il vous plaît

Tot ver over de stoep loopt de rij met wachtende klanten op zaterdagochtend. Ze komen zelfs van buiten Amsterdam. Want bij een echt ontbijt boren echte Franse croissantjes. Een brioche, een zacht, zoet broodje, kan eventueel ook. Of een van de andere traditionele broden van Le Fournil de Sébastien. Gemaakt door een echte Franse bakker.

read more
De favoriete adresjes van Annemarie van Gaal

De favoriete adresjes van Annemarie van Gaal

Je maakt het leven makkelijker, leuker en lekkerder als je bij feesten en partijen (en soms zomaar) niet alles zelf maakt. Er zijn genoeg anderen die dat beter, sneller en zelfs smakelijker kunnen dan jij. Annemarie van Gaal kent de ins en outs van de convenience en geeft haar favoriete adresjes prijs, omdat: “… gemak de nieuwe luxe is!”

read more

Brood zoals in Frankrijk

Sébastien, afkomstig uit een bakkersfamilie uit de Vendée, runde samen met zijn Nederlandse vrouw tien jaar lang drie bakkerijen in Fontenay-le-Comte, tussen Nantes en Bordeaux. Ze wilden graag uitbreiden, maar de speurtocht naar een geschikte locatie bracht weinig op. Tot het echtpaar op familiebezoek was in Amsterdam.

read more
‘Snel gemaakt brood heeft geen smaak’

‘Snel gemaakt brood heeft geen smaak’

Sébastien Roturier (39) is opgegroeid in een bakkersfamilie. Hij nam z’n kennis en smaak mee naar Nederland. ‘Ik kom uit de Vendée. Toen ik jong was. hielp ik altijd mee met de feestdagen. en ik leverde huis aan huis brood af op het platteland als vakantiebaantje.

read more
Le petit Déjeuner parfait

Le petit Déjeuner parfait

Le Fournil betekent ‘het huis waar de oven staat’ en zo is het in de Franse bakkerij van Sébastien Roturier in Amsterdam-Zuid. Na tien jaar bakker te zijn geweest in Frankrijk kwam Sébastien naar Nederland om hier Franse broden van topkwaliteit te maken.

read more
Le Fournil de Sebastien heeft 4500 klanten per week

Le Fournil de Sebastien heeft 4500 klanten per week

Wat is het geheim van jullie croissants? Sébastien: ‘Grondstoffen, veel tijd voor het bakken en vijftien jaar ervaring. Bloem en zaden laat ik overkomen uit Frankrijk, en kunstmatige toevoegingen als conserveermiddel, broodvet en brood verbeteraar gebruik ik niet!. Mijn producten zijn puur. Bij ons is het bakken van een croissant geen kwestie van even, hop, de oven in en klaar. Het maken kost gemiddeld vijf tot zes uur, voor een slokbrood is dal zelfs achttien uur.’

read more
Bonjour madame

Bonjour madame

De geur van versgebakken croissantjes, al een stukje van je knapperige baguette afbreken om op te eten, nog voor je de deur uit bent… bij het Amsterdamse Le Fournil de Sébastien is het alsof je in Frankrijk bij de bakker staat. Eigenaar Sébastien de Roturier is dan ook geboren en getogen in Frankrijk. Samen met zijn Nederlandse vrouw Susan runde hij tien jaar lang een bakkerij in de Franse Vendée.

read more

Bourgondische Brit in Amsterdam

De naam Andy McDonald staat voor puur kookplezier. De van oorsprong Britse chef met het fraaie accent wist drie jaar geleden in zijn tv-programma McDonald’s Kitchen onder andere soldaten, brandweerlieden en schoolkinderen te verleiden met heerlijke vegetarische gerechten uit zijn mobiele keuken.

read more

Mijn Amsterdam

Jack Weil (60) is voorzitter van het Joods Film Festival, tot en met zondag in Kriterion; dit jaar voor het eerst in samenwerking met het Joods Historisch Museum. Weil is een geboren en getogen Amsterdammer.

read more

Een heerlijke dag

De baguettes nemen Amsterdam in.
We zien hem vanop straat, door het raam. Rechts bevindt zich de winkel, hij staat links, rechtop, met zijn handen in het meel, van ‘s avonds tot ‘s ochtends. Hij heet Sébastien, hij is bakker en principieel, tot groot genoegen van zijn klanten…

read more

Broodnodige voeding

Er is een nieuwe bakkerij: Le Fournil de Sébastien. Een ambachtelijk Franse bakker die trots is op z’n vak. Hij laat iedereen zien hoe hij z’n broden maakt. Van pure ingrediënten tot heerlijke croissants. Stokbroden liggen daar achttien uur te rijzen, want alleen zo krijgen ze hun rijke smaak. Alles is zelfgemaakt, natuurlijk of biologisch, zonder kunstmatige toevoeging of vulling zoals broodvet. Mensen staan rijen dik te wachten tot ze aan de beurt zijn.

read more
Succesvolle Franse bakker ook in Hilversum

Succesvolle Franse bakker ook in Hilversum

Sébastien en Susan Roturier hebben sinds maandag 4 augustus een tweede winkel in Hilversum. Het Franse echtpaar startte in 2007 een Franse bakkerij in Oud-Zuid in Amsterdam. Dit succes zetten ze nu in Hilversum voort.

read more
Klein stukje Frankrijk in Amsterdam

Klein stukje Frankrijk in Amsterdam

In het begin hadden Susan en Sébastien Roturier het zo druk dat een interview met Bakkerswereld er niet in zat. Op 14 juli 2007 opende het echtpaar aan het Olympiaplein in Amsterdam de enige échte Franse bakkerij in Nederland. De belangstelling is ruim een halfjaar later met zevenhonderd klanten per werkdag en duizend klanten op een gemiddelde zaterdag overweldigend. Half januari waren ook wíj welkom.

read more
Sébastien bakt het brood

Sébastien bakt het brood

Als heel de Belastingdienst de klant ‘radicaal centraal’ stelt, kan Belastingwerk natuurlijk niet achterblijven. Dus portretteren we elke maand een belastingplichtige, douaneklant of toeslaggerechtigde. Hoe verdient hij of zij de kost en wat zijn zijn of haar ervaringen met de fiscus?

read more

LE FOURNIL de Sébastien

Een fournil is het belangrijkste gedeelte van de broodbakkerij: de oven. In Amsterdam is sinds juli 2007 de Franse bakkerij LE FOURNIL de Sébastien gevestigd. Het echtpaar Susan en Sébastien Roturier, allebei 38 jaar oud, bakt en verkoopt hier Frans brood. Sébastien is Fransman, Susan is Nederlandse.

read more

Prettig contact met accountmanager gaf de doorslag

Klanten die binnen komen sluiten vaak even de ogen en snuiven de geur op van versgebakken baguettes en croissants. Bakkerij Le Fournil de Sébastien verkoopt Franse lekkernijen in Amsterdam en sinds kort ook in Hilversum. Het loopt storm. Maar toch was de bank kritisch in het eerste financieringsgesprek.

read more
Het geheim achter goed Frans brood

Het geheim achter goed Frans brood

Buitenlandse broodsoorten tref je steeds meer aan op de Nederlandse eettafels. Een belangrijk en beroemd segment is het Franse brood. Wat onderscheidt het Franse brood van het Nederlandse en hoe maak je goed Frans brood?

read more

Hotspots

Plekken die je gezien of waar je geweest moet zijn! Deze maand de mannenstraat en een buitengewoon chique hotel in Brussel. En de eerste échte Franse bakker in Nederland!

read more

Brood op de bon?

Oost-Europese toestanden in Oud Zuid? Bij bakkerij Le Fournil de Sébastien aan het Olympiaplein 119 lijkt het er op. De klanten staan tot op de stoep in de rij want het authentiek Franse brood bij Le Fournil is fantastique. Pains de campagne, brioches, croissants, madeleines en taartjes zoals ze normaal alleen in Frankrijk proeft.

read more

Olympiaplein 119
1077 CW Amsterdam
Tel.: 020-6724211
Open from Monday to Saturday:
7 am to 7 pm.

Gijsbr. van Amstelstraat 131
1214 AW Hilversum
Tel.: 035-6210602
Open from Monday to Saturday:
7 am to 7 pm.

Amsterdamseweg 189
1182 GV Amstelveen
Tel.: 020-8232412
Open from Monday to Saturday:
7.30 am to 7pm.