Le Fournil de Sébastien: PRESSE Magazines
Een dag bij… De Franse bakker Le Fournil
Grote wolken bloem zweven door de lucht. De oven loeit. Alles in bakkerij Le Fournil de Sébastien is bedekt onder een dun laagje wit. Een dagje bij Sébastien en Susan Roturier en je bakt de beste baguettes.
Ron Blauw
Eigenlijk kan ik hierover heel kort zijn: er is in Amsterdam (waarschijnlijk) geen betere baguette te koop dan in deze ambachtelijke bakkerij van de uit de Vendée afkomstige Fransman Sébastien Roturier en zijn Nederlandse vrouw Susan.
10 omrij-adressen
Hij is blijven slapen. En het was geweldig. Dat vieren we niet met een droog beschuitje, maar met een flaky croissant. Het woord betekent wassende (en dus halve) maan, naar de vorm. Hij wordt gemaakt van bladerdeeg en veel vet. Fabrieksexemplaren bevatten margarine, maar de ambachtelijke bakker werkt gelukkig met roomboter. Feestelijk: smeer op de bovenkant wat zelfgemaakte amandelspijs, leg daar frambozen op en doe ‘m dan even in de oven.
De volgende ochtend
Hij is blijven slapen. En het was geweldig. Dat vieren we niet met een droog beschuitje, maar met een flaky croissant. Het woord betekent wassende (en dus halve) maan, naar de vorm. Hij wordt gemaakt van bladerdeeg en veel vet. Fabrieksexemplaren bevatten margarine, maar de ambachtelijke bakker werkt gelukkig met roomboter. Feestelijk: smeer op de bovenkant wat zelfgemaakte amandelspijs, leg daar frambozen op en doe ‘m dan even in de oven.
The first real French bakery in Amsterdam
An artisan French baker and his Dutch wife did not plan to make such an impression on the Netherlands’ bread-eating culture, but they definitely did. Their shop Le Fournil de Sébastien, named after one of the owners, is a bakery in Amsterdam that nowadays is too small to fit in all its customers.
De lekkerste croissant van 020
Hét traditionele ontbijtbroodje van Frankrijk vindt ook gretig aftrek in Amsterdam. Waar scoor je de lekkerste croissant van Mokum?
Het succes van kleurrijk en ondernemend Nederland
het succes van kleurrijk en ondernemend Nederland
“Bij Nederlandse klanten weet je meteen waar je aan toe bent”
Chique Lekkernijen
Gooisch ging langs bij de beste eetwinkel in het Gooi, op zoek naar de heerlijkste delicatessen. Van het beste brood tot de meest zalige desserts. Geef de weegschaal maar een paar dagen vrij.
Johannes van Dam hield als kind al van lekker brood
De op 18 september overleden culinair journalist Johannes van Dam hield van goed gebakken brood. Als kind al weigerde hij margarine op zijn brood te smeren in plaats van boter.
LXRY
Ambachtelijke Franse bakker aan het Olympiaplein 119, gerund door Sébastien Roturier en zijn Nederlandse vrouw Susan. Eerst runden zij zo’n tien jaar lang samen de bakkerij van zijn familie in de Vendée in West-Frankrijk.
QUIET AMSTERDAM
Join the expectant queue outside to sample some of the most delicious bread in the Netherlands. This French bakery is incredibly popular, not only for their four different kinds of baguettes (including one covered in poppy seeds).
Echte Baguettes!
Frans brood, gemaakt op ambachtelijke wijze door een echte Fransman. Bij Le Fournil de Sebastian koop je de lekkerste baguettes en croissants.
Dit mag je als Frankrijkliefhebber niet missen
Voor wie deze bakker nog niet ontdekt heeft: Le Fournil de Sebastien is de bakkerij van Fransman’ Sebastien Rotuirier en zijn Nederlandse vrouw Susan. Echte Franse desembroden, zonder kunstmatige toevoegingen, vind je hier.
Parijse Klassiekers
Met deze klassiekers eet je vaker ‘comme les français’ in huis
Van origine is Parijs een stad waar mensen uit alle Franse wind- streken zich verzamelden. Allemaal namen ze hun eigen regionale producten mee, vaak in pot of blik, zodat ze langer houdbaar blijven.
Ik kon uren naar mijn prakje staren
Het jongetje dat nooit wilde eten, is nu een man die de hele dag aan eten denkt Dj Gijs Staverman (44) over goddelijke baguettes, draadjesvlees en kip met hormonen.
Un croissant, s’il vous plaît
Tot ver over de stoep loopt de rij met wachtende klanten op zaterdagochtend. Ze komen zelfs van buiten Amsterdam. Want bij een echt ontbijt boren echte Franse croissantjes. Een brioche, een zacht, zoet broodje, kan eventueel ook. Of een van de andere traditionele broden van Le Fournil de Sébastien. Gemaakt door een echte Franse bakker.
De favoriete adresjes van Annemarie van Gaal
Je maakt het leven makkelijker, leuker en lekkerder als je bij feesten en partijen (en soms zomaar) niet alles zelf maakt. Er zijn genoeg anderen die dat beter, sneller en zelfs smakelijker kunnen dan jij. Annemarie van Gaal kent de ins en outs van de convenience en geeft haar favoriete adresjes prijs, omdat: « … gemak de nieuwe luxe is! »
Brood zoals in Frankrijk
Sébastien, afkomstig uit een bakkersfamilie uit de Vendée, runde samen met zijn Nederlandse vrouw tien jaar lang drie bakkerijen in Fontenay-le-Comte, tussen Nantes en Bordeaux. Ze wilden graag uitbreiden, maar de speurtocht naar een geschikte locatie bracht weinig op. Tot het echtpaar op familiebezoek was in Amsterdam.
‘Snel gemaakt brood heeft geen smaak’
Sébastien Roturier (39) is opgegroeid in een bakkersfamilie. Hij nam z’n kennis en smaak mee naar Nederland. ‘Ik kom uit de Vendée. Toen ik jong was. hielp ik altijd mee met de feestdagen. en ik leverde huis aan huis brood af op het platteland als vakantiebaantje.
Le petit Déjeuner parfait
Le Fournil betekent ‘het huis waar de oven staat’ en zo is het in de Franse bakkerij van Sébastien Roturier in Amsterdam-Zuid. Na tien jaar bakker te zijn geweest in Frankrijk kwam Sébastien naar Nederland om hier Franse broden van topkwaliteit te maken.
Een rondgang langs vijf bakkers met een roeping.
Ambachtelijk gebakken brood van eerlijk meel in plaats van een industriële kanten- klaarmix – de klanten staan ervoor in de rij, zelfs als het tien keer zo duur is als een fabrieksbrood. Maar de smaak is er dan ook naar.
Le Fournil de Sebastien heeft 4500 klanten per week
Wat is het geheim van jullie croissants? Sébastien: ‘Grondstoffen, veel tijd voor het bakken en vijftien jaar ervaring. Bloem en zaden laat ik overkomen uit Frankrijk, en kunstmatige toevoegingen als conserveermiddel, broodvet en brood verbeteraar gebruik ik niet!. Mijn producten zijn puur. Bij ons is het bakken van een croissant geen kwestie van even, hop, de oven in en klaar. Het maken kost gemiddeld vijf tot zes uur, voor een slokbrood is dal zelfs achttien uur.’
Bonjour madame
De geur van versgebakken croissantjes, al een stukje van je knapperige baguette afbreken om op te eten, nog voor je de deur uit bent… bij het Amsterdamse Le Fournil de Sébastien is het alsof je in Frankrijk bij de bakker staat. Eigenaar Sébastien de Roturier is dan ook geboren en getogen in Frankrijk. Samen met zijn Nederlandse vrouw Susan runde hij tien jaar lang een bakkerij in de Franse Vendée.
Bourgondische Brit in Amsterdam
De naam Andy McDonald staat voor puur kookplezier. De van oorsprong Britse chef met het fraaie accent wist drie jaar geleden in zijn tv-programma McDonald’s Kitchen onder andere soldaten, brandweerlieden en schoolkinderen te verleiden met heerlijke vegetarische gerechten uit zijn mobiele keuken.
‘t Gooi, brede lanen, bekende gezichten én topkwaliteit eten
Het ‘Gooi’ is Bekend Nederland. Maar het kloppende mediahart van Nederland bevat naast de BN’ers in luxe villa’s ook veel Gooise heerlijkheden. En oeps… soms waren we ineens even buiten Het Gooi. Er zijn (geen) grenzen!
Mijn Amsterdam
Jack Weil (60) is voorzitter van het Joods Film Festival, tot en met zondag in Kriterion; dit jaar voor het eerst in samenwerking met het Joods Historisch Museum. Weil is een geboren en getogen Amsterdammer.
Een heerlijke dag
De baguettes nemen Amsterdam in.
We zien hem vanop straat, door het raam. Rechts bevindt zich de winkel, hij staat links, rechtop, met zijn handen in het meel, van ‘s avonds tot ‘s ochtends. Hij heet Sébastien, hij is bakker en principieel, tot groot genoegen van zijn klanten…
Verslaafd aan…
Wat is het lekkerste brood en wat eet je erbij? We vroegen het drie meesterbroodbakkers.
Broodnodige voeding
Er is een nieuwe bakkerij: Le Fournil de Sébastien. Een ambachtelijk Franse bakker die trots is op z’n vak. Hij laat iedereen zien hoe hij z’n broden maakt. Van pure ingrediënten tot heerlijke croissants. Stokbroden liggen daar achttien uur te rijzen, want alleen zo krijgen ze hun rijke smaak. Alles is zelfgemaakt, natuurlijk of biologisch, zonder kunstmatige toevoeging of vulling zoals broodvet. Mensen staan rijen dik te wachten tot ze aan de beurt zijn.
Succesvolle Franse bakker ook in Hilversum
Sébastien en Susan Roturier hebben sinds maandag 4 augustus een tweede winkel in Hilversum. Het Franse echtpaar startte in 2007 een Franse bakkerij in Oud-Zuid in Amsterdam. Dit succes zetten ze nu in Hilversum voort.
Klein stukje Frankrijk in Amsterdam
In het begin hadden Susan en Sébastien Roturier het zo druk dat een interview met Bakkerswereld er niet in zat. Op 14 juli 2007 opende het echtpaar aan het Olympiaplein in Amsterdam de enige échte Franse bakkerij in Nederland. De belangstelling is ruim een halfjaar later met zevenhonderd klanten per werkdag en duizend klanten op een gemiddelde zaterdag overweldigend. Half januari waren ook wíj welkom.
Sébastien bakt het brood
Als heel de Belastingdienst de klant ‘radicaal centraal’ stelt, kan Belastingwerk natuurlijk niet achterblijven. Dus portretteren we elke maand een belastingplichtige, douaneklant of toeslaggerechtigde. Hoe verdient hij of zij de kost en wat zijn zijn of haar ervaringen met de fiscus?
Ons dagelijks brood….
heet tegenwoordig boule, zuurdesem of Libanees platbrood! Een rondje langs bakkers van nu en recepten met hun oogappeltjes!
LE FOURNIL de Sébastien
Een fournil is het belangrijkste gedeelte van de broodbakkerij: de oven. In Amsterdam is sinds juli 2007 de Franse bakkerij LE FOURNIL de Sébastien gevestigd. Het echtpaar Susan en Sébastien Roturier, allebei 38 jaar oud, bakt en verkoopt hier Frans brood. Sébastien is Fransman, Susan is Nederlandse.
Blik op de ondernemer – Sébastien Roturier, Le Fournil
Sébastien Roturier van Le Fournil de Sébastien is de eerste honderd procent ambachtelijke Franse bakker in Nederland. Afgelopen jaar begon hij een tweede vestiging van Le Fournil aan de Gijsbracht van Amstelstraat 131 in Hilversum
Prettig contact met accountmanager gaf de doorslag
In het begin hadden Susan en Sébastien Roturier het zo druk dat een interview met Bakkerswereld er niet in zat. Op 14 juli 2007 opende het echtpaar aan het Olympiaplein in Amsterdam de enige échte Franse bakkerij in Nederland. De belangstelling is ruim een halfjaar later met zevenhonderd klanten per werkdag en duizend klanten op een gemiddelde zaterdag overweldigend. Half januari waren ook wíj welkom.
Het geheim achter goed Frans brood
Buitenlandse broodsoorten tref je steeds meer aan op de Nederlandse eettafels. Een belangrijk en beroemd segment is het Franse brood. Wat onderscheidt het Franse brood van het Nederlandse en hoe maak je goed Frans brood?
Hotspots
Plekken die je gezien of waar je geweest moet zijn! Deze mand de mannenstraat en een buitengewoon chique hotel in Brussel. En de eerste échte Franse bakker in Nederland!
Brood op de bon?
Oost-Europese toestanden in Oud Zuid? Bij bakkerij Le Fournil de Sébastien aan het Olympiaplein 119 lijkt het er op. De klanten staan tot op de stoep in de rij want het authentiek Franse brood bij Le Fournil is fantastique. Pains de campagne, brioches, croissants, madeleines en taartjes zoals ze normaal alleen in Frankrijk proeft.
Pen with New Attitude
Le Fournil de Sébastien in het magazine: Pen with New Attitude
Olympiaplein 119
1077 CW Amsterdam
Tel.: 020-6724211
Ouvert du Lundi au Samedi
de 07h00 à 19h00.
Gijsbr. van Amstelstraat 131
1214 AW Hilversum
Tel.: 035-6210602
Ouvert du Lundi au Samedi
de 07h00 à 19h00.
Amsterdamseweg 189
1182 GV Amstelveen
Tel.: 020-8232412
Ouvert du Lundi au Samedi
de 07h30 à 19h00.