Le Fournil de Sébastien: in the press
magazines

Parijse Klassiekers

Met deze klassiekers eet je vaker ‘comme les français’ in huis

Van origine is Parijs een stad waar mensen uit alle Franse wind- streken zich verzamelden. Allemaal namen ze hun eigen regionale producten mee, vaak in pot of blik, zodat ze langer houdbaar blijven.

1 pastis
Pastis is een aperitief op basis van steranijs, zoethout en kruidenextracten, het bevat 40-50% alcohol. Je lengt het aan met 5 delen water, waardoor de drank ondoorzichtig wit wordt. Pastis is het Provençaalse woord voor mengsel en het is ooit ontstaan na het verbod op absint in Marseille, waar alle oosterse kruiden in de haven aankwamen. In 1932 heeft Paul Ricard het recept voor zijn pastis gecreëerd.
Ricard 70 cl, € 18,95 pernod-ricard-nederland.com

2 baguette
Voor Frans stokbrood van goede kwaliteit is niet meer nodig dan meel, water, desem en een snufje zout… Ja toch: een ervaren bakker. Het geheim? Het lange rijsproces van het deeg en het bakken in een oven met een steenvloer. Zo krijgt het brood een zachte, aromatische binnenkant en een knapperige korst. Desem – levain in het Frans – is deeg waarin het gistingproces zich minstens 4-6 uur heeft voltrokken. Het geeft brood die karakteristieke smaak.
Le Fournil, vestigingen in Amsterdam en Hilversum, lefournil.nl

3 zoute boter
Handgeslagen gezouten boter. Komt vaak uit Normandië of Bretagne. Jean-Yves Bordier is in Frankrijk een beroemde botermaker.
Hij maakt de boter, die met de hand wordt geslagen, van (biologische) melk van koeien die grazen tussen Dol-de-Bretagne en Granville. Tijdens het karnproces wordt zout uit Saint-Malo toegevoegd, vervolgens wordt de boter met de hand gekneed en met behulp van houten peddels worden er blokken van gemaakt.
La Beurre Bordier demi-sel,
per pakje € 3,50, souvenirs-de-france.com

4 madeleines
Schelpvormige cakejes van eieren, citroenschil en rum. Madeleines komen oorspronkelijk uit Commercy en werd in de 18e eeuw voor het eerst gebakken door een boerin naar wie het cakeje is vernoemd.
Le Fournil, vestigingen in Amsterdam en Hilversum, lefournil.nl

Olympiaplein 119
1077 CW Amsterdam
Tel.: 020-6724211
Open from Monday to Saturday:
7 am to 7 pm.

Gijsbr. van Amstelstraat 131
1214 AW Hilversum
Tel.: 035-6210602
Open from Monday to Saturday:
7 am to 7 pm.

Amsterdamseweg 189
1182 GV Amstelveen
Tel.: 020-8232412
Open from Monday to Saturday:
7.30 am to 7pm.