Le Fournil de Sébastien: in the press Newspapers
Stokbrodentest
De Franse president Macron wil van de baguette werelderfgoed maken. De boulangers kijken daar vast niet van op, maar waar haal je nou in Amsterdam het perfecte stokbrood? We testen het met chef-kok Alain Caron.
Bon appétit!
Het scheelt voor veel Amstelveners een ritje naar Amsterdam, want de populaire Franse bakker op het Olympiaplein, Le Fournil de Sébastien, is vanaf nu ook gevestigd in Amstelveen.
Populaire Franse bakkerij ‘Le Fournil’ naar Amstelveen
AMSTELVEEN – De bekende brood- en banketbakkerij ‘Le Fournil de Sébastien’ opent rond oktober 2016 een zaak op de Amsterdamseweg (tegenover Abina). Voorheen reden veel Amstelveners naar de populaire vestiging op het Olympiaplein in Amsterdam, waar een lange wachtrij op de stoep meer dan normaal is.
Spelt maakt (niet) gelukkig
Is het echt beter/gezonder/lekkerder dan tarwe? Volkskrant onderzoekt speltbrood. Tarwe wordt tegenwoordig als de plofkip onder de granen beschouwd. Broertje spelt, een nieuwe oude graansoort, staat in een beter daglicht. Is dat terecht? Volkskrant ging op onderzoek uit.
Omfietsbrood van de broodboetiek
Rinskje Koelewijn – Is ambachtelijk gebakken brood het omfietsen waard? Drie professionele proevers testen tien broden. ‘Brood lees je door te ruiken.’
Een echte Franse bakker bij het Olympiaplein
Waar doen de topkoks van Amsterdam hun boodschappen? Waar in de stad vinden we de lekkerste ingrediënten en de beste traiteurs? Johannes van Dam geeft zijn favoriete adressen prijs. Deze week: Le Fournil de Sébastien
Frans brood
Ester van der Geest – Ambachtelijk Frans brood rukt op in Nederland. Consumenten staan ervoor in de rij. Succesvolle oerbakkers breiden uit en nieuwkomers liften mee op hun succes.
Stokbrood als franse kunst
Sébastien Roturier, eigenaar van Nederlands eerste Franse bakkerij, doet ongeveer 18 uur over een baguette. Maar dan heb je ook wat. ‘Een oude man stond hier voor het eerst sinds de oorlog weer in de rij voor brood.’
The Mouth
It all starts when, after a long absence from Amsterdam, I walk by a window on my street and stop cold. There, in full view of passers-by, is a handful of handsome men doing what handsome men do best-kneading dough. I ask around and find that I’m not the first girl on the block to make this discovery. There are more ladies taking morning walks around Olympiaplein. And many more baked goods being eaten in my neighbourhood.
Hedenland Jan Kuitenbrouwer – Köze
Bij het schap met de ontbijtgranen in de supermarkt staat een man met een telefoon aan zijn oor. ‘Fruit en fiber, dat zie ik, bedoel je dat? Wat? Bosvruchten? O ja. krokante muesli met bosvruchten. K? Een grote rode K? O ja. ik zie het. Maar die is met appel. is dat goed? O, K met bosvruchten. Ja sorry. maar dat zie ik nergens.’
Echte baguettes vanaf halfzeven in de ochtend
Vanaf deze week kunnen francofielen een echt Frans stokbrood halen. Susan Roturier en haar Franse echtgenoot Sébastien openen vandaag officieel hun bakkerij in Amsterdam-Zuid.
De ene korst is de andere niet
Is er iets lekkerders dan een stuk vers brood met knapperige korst en een licht taai kruim? Bij het ontbijt met dik roomboter en een perfect gekookt eitje. Bij de lunch met dikke plakken boerenkaas. ‘s Avonds bij een salade of een kaasplateau…
Beste Johannes
Mijn vrouw en ik komen geregeld in Parijs, waar één van de geneugten het heerlijke croissantje bij het ontbijt is. Dit gaat zo ver dat wij op de terugweg (met de auto) een bakkertje in bijvoorbeeld Montmartre beroven van 20 tot 25 croissants, die dan thuis in de diepvries gaan en de eerstvolgende zondagen op de ontbijttafel prijken.
‘Dit smaakt naar vakantie’
HILVERSUM – Frankrijk, dat is pain, vin en Boursin. Die vin en Boursin, die kun je wel in de supermarkt kopen, maar echte pain? Ook dus nu, bij Le Fournil, de enige echte Franse bakker van Nederland. Een maand geleden opende de winkel zijn deuren op de Gijsbrecht van Amstelstraat en vanaf dag één zijn de pains en andere Franse heerlijkheden niet aan te slepen.
Brood met emotie in de bakkersspeciaalzaak
De Nederlandse consument ondergaat een opmerkelijke gedaantewisseling. Waren wij niet het volk dat boodschappen deed aan de hand van de aanbiedingen in de krant, en dat streefde naar het goedkoopste knip bruin gesneden?
De buurtbakker verdwijnt
ik het vijftien jaar geleden ook al in Frankrijk,” zegt eigenaar Sébastien Roturier. Binnenkort opent hij een tweede zaak in Hilversum.
En de ouderwetse buurtbakker? Die heeft het moeilijk. In 1960 waren er nog tienduizend bakkers in Nederland, nu nog maar 2500.
Echte Franse bakker opent deuren
ZUID – Het OIympiaplein heeft er een culinaire attractie bij. Susan en Sébastien Roturier openden deze week hun deuren. Volgens eigen zeggen zijn zij de eerste Franse bakkerij van Nederland.
De enige echte Franse bakker ‘Le Fournil de Sébastien’ maakt furore in Hilversum!
HILVERSUM – Als je de bakkerij binnenloopt, komt de heerlijke geur van versgebakken brood je tegemoet. Sinds 2 jaar is de echte ambachtelijke Franse bakker een enorme aanwinst voor Hilversum.
De oven van Sébastien nu om de hoek
Susan en Sébastien Roturier openden 14 juli 2007 een Franse bakkerij in Amsterdam. Op 4 augustus 2008 gingen de deuren van een tweede winkel in Hilversum open. Beide zaken lopen erg goed. Een mogelijke derde bakkerij is ook tevens de laatste.
Open keuken geeft blik op ambachtelijk proces
Naam: Le Fournil de Sébastien, Sinds: 2008, Eigenaar: Sébastien Roturier
“Le Fournil betekent ‘het bakhuis’. Honderd jaar geleden was een bakker iemand die thuis in zijn eigen oven brood bakte en dat verkocht. In een dorp heette dat huis het bakhuis.”
Le Fournil de Sébastien doet goede zaken
Cigalou, Figues, Viennois, Noix, Royal en Madeleine; ze gaan bij Le Fournil de Sébastien als warme broodjes over de toonbank. Bij de échte Franse bakker aan de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum waan je je als ‘God in Frankrijk’ en kun je niet terecht voor een zak witte bolletjes. ‘Jullie Nederlanders zijn goed in volkoren, ik doe alleen wat ik kan’, vertelt de 40-jarige Sébastien.
Een beetje Frankrijk op de Gijsbrecht van Amstelstraat
HILVERSUM – Sébastien en Susan Roturier open den maandag bun tweede bakkerij in Nederland aan de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum. Ruim een jaar geleden vestigde het echtpaar zich al aan het Olympiaplein in Amsterdam met Le Fournil de Sébastien.
Een goede croissant kruimelt lekker
Voor het ontbijt, de lunch of gewoon als tussendoortje. Nederlanders eten graag croissants en dan het liefst vers. In iedere supermarkt zijn ze tegenwoordig te krijgen. Maar wat vindt de echte Franse bakker van onze ‘Nederlandse’ croissants?
Olympiaplein 119
1077 CW Amsterdam
Tel.: 020-6724211
Open from Monday to Saturday:
7 am to 7 pm.
Gijsbr. van Amstelstraat 131
1214 AW Hilversum
Tel.: 035-6210602
Open from Monday to Saturday:
7 am to 7 pm.
Amsterdamseweg 189
1182 GV Amstelveen
Tel.: 020-8232412
Open from Monday to Saturday:
7.30 am to 7pm.