Le Fournil de Sébastien: in the press
Newspapers

‘Dit smaakt naar vakantie’

HILVERSUM – Frankrijk, dat is pain, vin en Boursin. Die vin en Boursin, die kun je wel in de supermarkt kopen, maar echte pain? Ook dus nu, bij Le Fournil, de enige echte Franse bakker van Nederland. Een maand geleden opende de winkel zijn deuren op de Gijsbrecht van Amstelstraat en vanaf dag één zijn de pains en andere Franse heerlijkheden niet aan te slepen.

Susan Roturier is de Nederlandse vrouw van Franse bakker Sébastien. “Vorig jaar openden we als eerste Franse bakker in Nederland een winkel in Amsterdam. De eerste dag zag het zwart van de mens en voor de deur. Stonden we daar met twee verkopers. Binnen drie uur waren we helemaal uitverkocht. Dat was een prettige verrassing. We hadden wel marktonderzoek laten doen van tevoren. En toen werd gezegd dat stokbrood niet echt zou aanslaan hier. Tien, hooguit vijftien per dag zouden we er verkopen. We verkopen er zeshonderd. Per dag!”
Susan kwam tijdens haar studie bedrijfskunde door een uitwisseling in Frankrijk terecht. Toen ze Sébastien leerde kennen was ze verkocht. Ze bleef in Frankrijk, waar ze samen een bakkerij gingen runnen. Dat was een familiebedrijf van Sébastien “Uiteindelijk hebben we het weer doorverkocht aan familie. We wilden kijken of het in Nederland aan zou slaan. In Frankrijk waren we gewoon een van de vele Franse bakkers. In Nederland zou dat anders zijn.”

De Franse bakker verschilt in een aantal dingen van een Nederlandse bakker volgens Susan: “We importeren ons meel en onze boter uit Frankrijk, want dat is echt anders. Dat is natuurlijk onhandig en duur voor ons, maar het maakt onze producten wel uniek. We werken met zuurdesem in plaats van met gist. Daardoor moet ons brood 18 uur rijzen in plaats van 3 en we werken met Franse technieken. Het deeg gaat niet in een vorm om te bakken, maar alles gaat met de hand. De combinatie van die dingen maakt dat klanten tegen ons zeggen: ‘Hé, dit smaakt echt anders. Dit smaakt naar vakantie.'”
Het is niet alleen de smaak van het brood waardoor je je bij Le Fournil op vakantie waant. Er wordt ook volop Frans gesproken. Vier van de twintig (!) verkopers en alle elf bakkers zijn Frans. Susan: “We hebben contacten met de bakkersopleiding en als er een nieuwe lichting is vraag ik even of er bakkers zijn die wel een jaartje in Nederland zouden willen werken. Er is er eigenlijk altijd wel een die dat wil.”

Daarbij komt dat er regelmatig mensen uit de Franse gemeenschap bij Le Fournil hun brood gaan halen en die kunnen dat mooi in hun moerstaal doen. Susan: “De Franse gemeenschap in Het Gooi is echt enorm groot. Dat is ook de reden dat we hiernaartoe gekomen zijn. We kregen in Amsterdam zoveel klanten hiervandaan. Het pand aan de Gijsbrecht vonden we meteen helemaal het einde. En ik vind de Gijsbrecht een leuke straat. Veel zelfstandigen, makkelijk bereikbaar, gewoon een goede uitstraling.”

Voor pepernoten, saucijzenbroodjes en ham/kaascroissants hoef je bij Le Fournil niet binnen te lopen. “Dat zijn typisch Nederlandse dingen”, zegt Susan. “En we willen graag aanvullend zijn, niet de Nederlandse bakkers vervangen. Maar voor een heerlijke brioche, prefou, madeleines, notenbrood of vijgenbrood, is Le Fournil de place to be. Of zeg maar la place d’être.

Olympiaplein 119
1077 CW Amsterdam
Tel.: 020-6724211
Open from Monday to Saturday:
7 am to 7 pm.

Gijsbr. van Amstelstraat 131
1214 AW Hilversum
Tel.: 035-6210602
Open from Monday to Saturday:
7 am to 7 pm.

Amsterdamseweg 189
1182 GV Amstelveen
Tel.: 020-8232412
Open from Monday to Saturday:
7.30 am to 7pm.