Le Fournil de Sébastien: in the press
Newspapers

De enige echte Franse bakker ‘Le Fournil de Sébastien’ maakt furore in Hilversum!

HILVERSUM – Als je de bakkerij binnenloopt, komt de heerlijke geur van versgebakken brood je tegemoet. Sinds 2 jaar is de echte ambachtelijke Franse bakker een enorme aanwinst voor Hilversum.

Een unieke Franse bereiding van brood en gebak zonder kunstmatige toevoegingen maken de producten niet alleen gezonder, maar ook veel smaakvoller. Het genieten van het goede Franse leven is hiermee een stuk dichterbij gekomen.

Prijzen gewonnen
“In de Franse Vendée (tussen Nantes en Bordeaux) ben ik in ons familiebedrijf van vele generaties opgegroeid in de bakkerij’, vertelt eigenaar Sébastien, die later zijn opleiding genoot bij een beroemd instituut in Frankrijk. “15 jaar geleden nam ik in Fontenay-le-Comte samen met mijn vrouw Susan, die Nederlandse is, het familiebedrijf over. We waren gecertificeerd en hebben een aantal prijzen gewonnen voor onder meer de Préfou, een knoflookbrood en de Brioche de Maison, een zacht, lichtzoet brood. In 2007 kregen we een kans om in Amsterdam een bakkerij te beginnen en dat was een nieuwe uitdaging voor ons als eerste ambachtelijke Franse bakker in Nederland. De tweede bakkerij hebben we daarna in Hilversum geopend, aan de gezellige Gijsbrecht van Amstelstraat.”

Geheim van succes
In Amsterdam, maar ook in Hilversum, liep het direct al storm na de opening. Wat is het geheim van het grote succes? Sébastien: “Een andere, ambachtelijke werkwijze, een heel ander proces en andere grondstoffen. Ik gebruik geen kunstmatige toevoegingen zoals conserveermiddel, broodvet of broodverbeteraar. En in plaats van gist gebruik ik vloeibaar zuurdesem, wat minder zuur is en waardoor het deeg 18 uur moet rijzen, zodat de aroma’s goed ontwikkeld worden voor een unieke smaak. Daardoor is het brood ook beter houdbaar. Bovendien gebruik ik alle grondstoffen uit Frankrijk, zoals biologisch meel en witte boter, omdat in Nederland de boter geel is vanwege kleurstoffen. Dan wordt het brood nog in een steen oven gebakken voor een knapperige korst en een zachte binnenkant. Tenslotte heb ik alleen opgeleide bakkers uit Frankrijk in dienst.”

20 soorten brood, gebak en mort: de lekkerste en beste specialiteiten
Wat heeft Le Fournil de Sébastien (de oven van Sébastien) allemaal te koop? Sébastien: “Om te beginnen de baguettes (stokbrood) en andere Franse broodtypes zoals de traditionele viennoiseries, dit zijn de croissants, chocoladebroodjes en pains viennois. Maar ook de regionale specialiteiten als de Brioche Vendéenne of de Préfou, heerlijk bij aperitief en salade. Canelés de Bordeaux; flan met krokant korstje of Madeleine koekjes. Dan zijn er nog de vruchtenvlaaitjes en de vruchtentaarten met aardbeien, citroen, appel of abrikozen. Alles op ambachtelijke Franse wijze en met liefde bereid.” En werkelijk, ik moet toegeven: het smaakt alsof je op vakantie bent in eigen land; délicieux (heerlijk)!

Geen hoge prijzen en toch de beste kwallteit Ondanks dat letterlijk de warme broodjes over de toonbank vliegen, zijn de prijzen niet hoger dan elders. Een stokbrood is maar € 1,10, een croissant € 1,-. Een gebakje kost € 2,20 en een vruchtentaart is er al vanaf € 11,60. Zo heeft ‘Le Fournil de Sébastien’ een toegevoegde waarde ten aanzien van gezonde, verse en smaakvolle producten van hoge kwaliteit tegen een relatief lage prijs. De ambachtelijke bakkerij heeft een karakteristieke Franse uitstraling en ambiance, waarbij de productieruimte waar gekneed en gebakken wordt, door glazen wanden doorzichtig is. Alleszins de moeite waard om even langs te gaan voor een proef op de som!

Olympiaplein 119
1077 CW Amsterdam
Tel.: 020-6724211
Open from Monday to Saturday:
7 am to 7 pm.

Gijsbr. van Amstelstraat 131
1214 AW Hilversum
Tel.: 035-6210602
Open from Monday to Saturday:
7 am to 7 pm.

Amsterdamseweg 189
1182 GV Amstelveen
Tel.: 020-8232412
Open from Monday to Saturday:
7.30 am to 7pm.