Le Fournil de Sébastien: in de media
magazines

‘Snel gemaakt brood heeft geen smaak’

Sébastien Roturier (39) is opgegroeid in een bakkersfamilie. Hij nam z’n kennis en smaak mee naar Nederland. ‘Ik kom uit de Vendée. Toen ik jong was. hielp ik altijd mee met de feestdagen. en ik leverde huis aan huis brood af op het platteland als vakantiebaantje.
Eerst wilde ik geen bakker worden. lk heb een andere opleiding gedaan en ook in een ander vakgebied gewerkt. Maar uiteindelijk ben ik heel bewust in de bakkerswereld teruggekomen, en heb alle opleidingen gevolgd. Toen mijn oom overleed, heb ik met mijn vrouw zijn bakkerij overgenomen. Maar na tien jaar wilden we onze horizon verbreden. Omdat mijn vrouw Nederlandse is, leek de stap naar Nederland logisch. We zijn in 2007 verhuisd en hebben onze bakkerij aan het Olympiaplein in Amsterdam opgezet. Gewoon dezelfde als die we in Frankrijk hadden, met alleen mijn eigen Franse producten.
Ik ben geïnspireerd door alle bakkers die hun vakmanschap langzaam zagen verdwijnen. Alle recepten. alle tradities, de smaak van echt brood die verloren dreigde te gaan. Je kunt een brood in enkele uren maken. Maar dan heeft het geen smaak. Brood vereist geduld, vakmanschap. Daar ben ik trots op. Daarom kunnen mijn klanten het hele productieproces ook zien vanuit de winkel:

geur van vroeger …
‘Versgebakken brioche in de oude familiebakkerij.’
je mag me wakker maken voor …  ‘Je moet een bakker nooit wakker maken tijdens de weinige uren dat hij kan slapen. Maar ik vind veel dingen lekker, hou van gerechten waarin de smaak van het hoofdingrediënt goed tot z’n recht komt. Een zuurkoolschotel of stevige soep zoals jullie erwtensoep, bijvoorbeeld.
En boeuf bourguignon en seiche à l’armoricaine (zeekat).’
rare eetgewoonte … ‘Vreemd voor Nederland, maar niet in Frankrijk: ik eet met een vork links en een stuk brood rechts, waarmee ik alles op de vork schuif.’
biologisch eten … ‘We eten biologisch vlees. Gewoon omdat het lekkerder is. Gelukkig hebben we een heel goede biologische slager in Hilversum, daar kan ik echt blij van worden.’

FAVORIETEN
toetje ‘De caillebottis van mijn moeder heeft nog nooit zijn gelijke gevonden. Dat is een nagerecht uit de Vendée van gefermenteerde melk en koffie.’
Avondeten
Liefst soep, stevige gemixte soep. Met brood erbij.’
winkels in Hilversum
‘Mijn hemel, voor mijn favoriete wijn.’ Gijsbrechtvan Amstelstraat 216 (035) 62147 87 http://mijnhemelwijnkoperij.op13.nl
‘Bij Oldenhof komen al mijn kookspullen vandaan: ’s Gravelandseweg 8 (035) 623 66 26 of www.oldenhof-kookkado.nl
‘Rene Pluijm boerendelicatessen, o.a. voor de heerlijke huisgemaakte pesto met rucola en olijfolie: Gijsbrecht van Amstelstr. 194-196 (035) 621 03 73 www.renepluijm.com
ingredient
‘Vloeibaar zuurdesem. Dat geeft mijn brood zijn houdbaarheid en lekkere smaak. Ik maak hem zelf, net als een handtekening. Daarmee geef je het een unieke smaak en structuur.

Olympiaplein 119
1077 CW Amsterdam
Tel.: 020-6724211
Open from Monday to Saturday:
7 am to 7 pm.

Gijsbr. van Amstelstraat 131
1214 AW Hilversum
Tel.: 035-6210602
Open from Monday to Saturday:
7 am to 7 pm.

Amsterdamseweg 189
1182 GV Amstelveen
Tel.: 020-8232412
Open from Monday to Saturday:
7.30 am to 7pm.