Le Fournil de Sébastien: de eerste echte franse bakker in Nederland

even voorstellen

Sébastien Roturier, Fransman en ambachtelijk bakker, en Susan, zijn Nederlandse vrouw. Van 1996 tot 2007 runden zij samen de bakkerij van Sébastiens familie, in de Vendée (West-Frankrijk). Tijdens regelmatige familiebezoekjes in Nederland, groeide bij hen beetje bij beetje het idee om daar een bakkerij te beginnen: dezelfde bakkerij als in Frankrijk, maar dan in Nederland. Sébastien: “Ik vond het een uitdaging om de eerste Franse bakker te zijn die in Nederland een winkel opende.”

Amsterdam: de eerste echte Franse bakker in Nederland

Op het Olympiaplein in Amsterdam-Zuid kwam de eerste winkel: Le Fournil de Sébastien (het bakhuis van Sébastien). Susan: ”Het is alsof we onze boulangerie-pâtisserie in Frankrijk hebben opgepakt en hier neergezet, en zo wilden we het ook. Zelfs de openingstijden zijn op z’n Frans: van 7 tot 7 van maandag tot en met zaterdag. Vanuit de winkel en vanaf de straat kun je bij ons de productie bekijken. Mensen kunnen zien dat we alle producten echt zelf maken, geen mixen of halffabricaten gebruiken, en ook geen kunstmatige toevoegingen in onze producten doen.” Sébastien: “In het begin waren we verrast door het succes.

Le Fournil de Sébastien in Hilversum en Amstelveen: ambachtelijk blijven

Le Fournil nummer 2 werd in de zomer van 2008 geopend. In Hilversum, aan de Gijsbrecht van Amstelstraat. En Le Fournil nummer 3 zag het licht in 2016, aan de Amsterdamseweg in Amstelveen. Ook werd een deel van de productie ondergebracht in een groter pand in Hilversum. Meer ruimte, maar zonder concessies te doen aan de handmatige wijze van produceren. Susan: ”We zullen nooit een grote keten worden met heel veel vestigingen. Wij vinden kwaliteit heel belangrijk, en om die te waarborgen moet je niet te groot willen worden. Klein blijven is een keuze die we bewust maken.”
Sébastien: ”Ik wil ambachtelijk blijven. Veel handwerk, weinig machines. Oké, het is meer werk, meer uren, maar het komt de kwaliteit van het product alleen maar ten goede. Zoals ze bij ons zeggen: Nul pain sans peine!”

Sébastien Roturier

“Nooit gedacht dat Nederlanders zo dol
op baguettes en croissants zouden ZIJN”

Olympiaplein 119
1077 CW Amsterdam
Tel.: 020-6724211
Open from Monday to Saturday:
7 am to 7 pm.

Gijsbr. van Amstelstraat 131
1214 AW Hilversum
Tel.: 035-6210602
Open from Monday to Saturday:
7 am to 7 pm.

Amsterdamseweg 189
1182 GV Amstelveen
Tel.: 020-8232412
Open from Monday to Saturday:
7.30 am to 7pm.