Le Fournil de Sébastien: in de media
magazines

LE FOURNIL de Sébastien

Een fournil is het belangrijkste gedeelte van de broodbakkerij: de oven. In Amsterdam is sinds juli 2007 de Franse bakkerij LE FOURNIL de Sébastien gevestigd. Het echtpaar Susan en Sébastien Roturier, allebei 38 jaar oud, bakt en verkoopt hier Frans brood. Sébastien is Fransman, Susan is Nederlandse.
Sébastien: ‘Ik kom voort uit een echt bakkersgeslacht. Onze bakkerij bevond zich in het plaatsje Fontenay-Le-Comte en werd door mijn oom geleid. Toen mijn oom in 1995 overleed, heb ik de zaak overgenomen. Ik heb de zaak tien jaar samen met mijn vrouw geleid. Wij waren in de wijde omtrek beroemd om onze brioches de Vendée.’ (een brioche is een luxe, licht zoete broodsoort.)
Uiteindelijk besloten Sebastien en Susan om niet in Frankrijk te blijven, maar hun geluk in Amsterdam te gaan beproeven. Susan zorgt voor de winkel en het opleiden van het personeel terwijl Sébastien zich met de bakkerij bezighoudt.
‘Brood moet voor ons een krokante korst hebben en zacht van binnen zijn. Wij moesten daarom in het begin erg wennen aan het zachte Nederlandse brood. Aan de kwaliteit van het stokbrood herken je het vakmanschap van de bakker. In onze winkel vind je tussen de 20 en 30 verschillende soorten ambachtelijke broodspecialiteiten en zoetigheden uit Frankrijk. We maken croissants, de beroemde brioches, stokbrood, bruin- en witbrood, kleine broodjes, pain au beurre aillé (brood met knoflookboter, een andere specialiteit uit de Vendée, een ware delicatesse), cannelé de Bordeaux (zoete cake in de vorm van een tulband), maar ook taarten en seizoenspecialiteiten zoals de galette des rois‘ (Driekoningenkoek van bladerdeeg met amandelspijs). In de galette des rois is een witte boon of een klein porseleinen voorwerp zoals een poppetje meegebakken. De gelukkige die de boon of het porseleinen voorwerp in zijn stuk koek vindt, mag een wens doen en tevens de gouden kroon (van papier) die om de koek heen zit dragen. LE FOURNIL is de enige bakkerij in Nederland waar zo’n koek te verkrijgen is.
‘Wij merken wel dat de Nederlanders andere smaken en gewoonten hebben. In tegenstelling tot in Frankrijk waar de croissant alleen maar bij het ontbijt gegeten wordt, komen de Nederlanders de hele dag door om croissants vragen. Wat nog niet zo goed loopt is onze brioche. Maar die heeft wellicht tijd en gewenning nodig.’
Houd er wel rekening mee dat de rijen voor de zaak soms wel erg lang kunnen zijn…

Olympiaplein 119
1077 CW Amsterdam
Tel.: 020-6724211
Open from Monday to Saturday:
7 am to 7 pm.

Gijsbr. van Amstelstraat 131
1214 AW Hilversum
Tel.: 035-6210602
Open from Monday to Saturday:
7 am to 7 pm.

Amsterdamseweg 189
1182 GV Amstelveen
Tel.: 020-8232412
Open from Monday to Saturday:
7.30 am to 7pm.