Le Fournil de Sébastien: Presse
magazines

Johannes van Dam hield als kind al van lekker brood

De op 18 september overleden culinair journalist Johannes van Dam hield van goed gebakken brood. Als kind al weigerde hij margarine op zijn brood te smeren in plaats van boter. Brood beschouwde hij als belangrijke begeleider van maaltijden. In maart nog schreef hij in een recensie: ‘Na de voorgerechten wordt het brood overigens weggehaald, want Hollanders mogen geen brood bij het hoofdgerecht eten, zoals culinair beschaafde volken dat doen.’ De Franse bakkerij Le Fournil de Sébastien was een van zijn favoriete adressen in zijn woonplaats Amsterdam. ‘Drie jaar in Frankrijk hebben me een groot liefhebber gemaakt van Frans brood; zo schreef hij in het Parool. ‘In Frankrijk is brood het basisvoedsel. Ook en vooral bij de warme maaltijd. Goede bakkers importeren dan ook vaak meel uit Frankrijk. Maar met Frans meel heb je nog geen Frans brood. Daar heb je een Franse bakker voor nodig. Sinds kort is er een echte Franse bakker in Amsterdam neergestreken. Afkomstig uit een bakkersfamilie uit de Vendée. Sébastien heet de bakker (getrouwd met een Hollandse) en de zaak heet dan ook Le Fournil de Sébastien, de Oven van Bas.’
Johannes van Dam overleed aan de gevolgen van diabetes. Hij is 66 jaar geworden.

Olympiaplein 119
1077 CW Amsterdam
Tel.: 020-6724211
Ouvert du Lundi au Samedi
de 07h00 à 19h00.

Gijsbr. van Amstelstraat 131
1214 AW Hilversum
Tel.: 035-6210602
Ouvert du Lundi au Samedi
de 07h00 à 19h00.

Amsterdamseweg 189
1182 GV Amstelveen
Tel.: 020-8232412
Ouvert du Lundi au Samedi
de 07h30 à 19h00.