Le Fournil de Sébastien: in de media
Kranten

De oven van Sébastien nu om de hoek

Ambachtelijke Franse bakker opent in Hilversum zijn tweede Nederlandse winkel

Hilversummers hoeven hun vakantiegevoel niet kwijt te raken. De Franse bakker met dat lekkere stokbrood en die heerlijke taartjes voor elke gelegenheid zit sinds gisteren gewoon om de hoek.

Op de Gijsbrecht van Amstelstraat hebben Sébastien en Susan Roturier hun tweede ambachtelijke bakkerswinkel in Nederland geopend: Le fournil de Sébastien.
Sébastien belooft echt iets toe te voegen met echt Frans brood en andere specialiteiten, zoals de traditionele ‘viennoiseries’ als croissants en chocoladebroodjes. Een stukje baguette met Franse kaas voor de lunch kun je er wel krijgen, maar voor een saucijzenbroodje moeten klanten naar een collega. Iedereen moet doen waar hij goed in is, is het parool van Sébastien, die uit een echte bakkersfamilie in de Vendée komt.
Dertien jaar geleden trouwde hij met de Nederlandse Susan. Samen bouwden zij een eigen bakkersbestaan op in Fontanay-le-Comte. “Maar we wilden graag naar een grotere plaats en zijn uiteindelijk in Nederland uitgekomen. Vorig jaar op quatorze juillet (14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk, red.) openden we onze eerste zaak op het Olympiaplein in Amsterdam”, zegt Susan. “Daar was een banketbakkerij te koop en aangezien je als bakker aan veel regeltjes moet voldoen, was dat voor ons een goede plek.”
De nieuwe bakker werkt met biologisch meel. Hij gebruikt geen kunstmatige toevoegingen als broodvet of broodverbeteraar. Bij hem krijgt het deeg tijd (tot wel achttien uur voor het stokbrood) om echt te rijzen.
Het vloeibare desem zorgt voor de zachte, karakteristieke smaak. En de stenen ovenvloer zorgt voor het krokante korstje.
Het streven van de Roturiers is drie eigen bakkerswinkels. Hilversum is dus de volgende stap. Het oude ING-pand op de hoek van de Egelantierstraat lijkt het jonge bakkersechtpaar een prima plek. “De Gijsbrecht is een leuke winkelstraat met veel zelfstandigen en speciaalzaken. En dat is precies wat wij ook zijn”, zegt Susan. “Ik denk zelfs dat wij volgend jaar wel naar Hilversum zullen verhuizen. Dan kan ons oudste kind hier naar de middelbare school.” Hoewel de opening niet echt breed was uitgemeten (er hing alleen een briefje op de etalageruiten), stonden de eerste klanten gistermorgen om half acht al binnen. Zelfs in het Gooi woonachtige Fransen hebben zich allen laten zien. “En dat is geen enkel probleem, want we hebben hier vier Franstalige verkoopsters”, lacht Susan.

Olympiaplein 119
1077 CW Amsterdam
Tel.: 020-6724211
Open from Monday to Saturday:
7 am to 7 pm.

Gijsbr. van Amstelstraat 131
1214 AW Hilversum
Tel.: 035-6210602
Open from Monday to Saturday:
7 am to 7 pm.

Amsterdamseweg 189
1182 GV Amstelveen
Tel.: 020-8232412
Open from Monday to Saturday:
7.30 am to 7pm.