Le Fournil de Sébastien: in de media
Kranten

Bon appétit!

Het scheelt voor veel Amstelveners een ritje naar Amsterdam, want de populaire Franse bakker op het Olympiaplein, Le Fournil de Sébastien, is vanaf nu ook gevestigd in Amstelveen. Versgebakken croissants en (oven)heerlijke verse madeleines haal je bij de populaire bakkerij op de Amsterdamseweg 189 (tegenover Abina), bij hét bakkershuis van Sébastien ofwel: Le Fournil de Sébastien.

De geur van versgebakken brood komt je ’s morgens vroeg al tegemoet. ‘Onze bakkers beginnen rond 2.00 uur ’s nachts om zo op tijd klaar te zijn voor het begin van de dag’, zo zegt eigenaresse Susan Roturier.

Frankrijk
Jarenlang hebben Susan en haar man Sébastien (vandaar de naam) meerdere bakkerijen in Frankrijk gerund. Sébastien is Frans en komt uit een bakkersfamilie. ‘Het zit als het ware in zijn bloed. Ik ben er 1997 bijgekomen. In Frankrijk waren we één van de vele bakkerijen, maar een echte Franse bakker hadden we in Nederland nog niet echt’, aldus de van oorsprong Apeldoornse Susan. In 2007 kwamen de twee om die reden naar Nederland en openden de bakkerij op het Olympiaplein. ‘Dat was eigenlijk in de eerste week al een veel groter succes dan we zelf hadden ingeschat.’ Inmiddels is daar een vestiging in Hilversum bijgekomen en vanaf nu dus ook in Amstelveen.

Met de hand
Bij Le Fournil wordt alles met de hand, op zuurdesembasis en zonder toevoegingen gemaakt. ‘Er zijn nog maar heel weinig bakkers die hun brood met de hand maken. Maar tot op heden kunnen machines nog niet wat wij mensen met de hand kunnen, doordat onze handen zacht en warm zijn’, legt Susan uit. Om op deze manier te kunnen blijven werken en niet machinaal brood te gaan maken kan Le Fournil niet groter worden dan ze op dit moment is. ‘We zouden machinaal moeten gaan werken en de pure smaak van brood zal dan verloren gaan en dat willen we absoluut niet.’

Aanvulling
Susan en Sébastien hebben gekozen voor een bakkerij in Amstelveen om de vestiging in Amsterdam te ontlasten. ‘We vinden dit een perfecte plek. We zijn een aanvulling op de huidige markt, geen concurrent. We verkopen geen krentenbollen, kerstbrood of Nederlands brood. Daarvoor moet je bij een andere bakker zijn. Maar we verkopen wel veel andere lekkere, authentieke producten.’ Le Fournil is geopend van maandag tot en met zaterdag van 7:30 tot 19:00 uur.

Olympiaplein 119
1077 CW Amsterdam
Tel.: 020-6724211
Open from Monday to Saturday:
7 am to 7 pm.

Gijsbr. van Amstelstraat 131
1214 AW Hilversum
Tel.: 035-6210602
Open from Monday to Saturday:
7 am to 7 pm.

Amsterdamseweg 189
1182 GV Amstelveen
Tel.: 020-8232412
Open from Monday to Saturday:
7.30 am to 7pm.