Presse - journaux

Beste Johannes

Mijn vrouw en ik komen geregeld in Parijs, waar één van de geneugten het heerlijke croissantje bij het ontbijt is. Dit gaat zo ver dat wij op de terugweg (met de auto) een bakkertje in bijvoorbeeld Montmartre beroven van 20 tot 25 croissants, die dan thuis in de diepvries gaan en de eerstvolgende zondagen op de ontbijttafel prijken. Wij hebben ons menigmaal op de terugweg afgevraagd waarom Hollandse bakkers niet in staatzijn deze overheerlijke croissants te bakken. Ligt dat dan aan de bereiding met bijvoorbeeld andere soorten meel? Ditzelfde geldt eigenlijk ook een beetje voor het Franse stokbrood.
Is er in Amsterdam werkelijk niet een bakker te vinden die een Frans croissantje of stokbrood weet te fabriceren? Guus Hollinger

Het is eerder de boter die het verschil uitmaakt dan het meel en de bewerking - het gaat om 'getoerd' gistdeeg - is ook belangrijk en dan de versheid, al is die met het oppiepen te vervangen. Er is een aantal bakkers die het goed doen; aan de top staat voor mij Le Fournil de Sébastien, Olympiaplein 119 (en sinds kort ook in Hilversum: Gijsbrecht van Amstelstraat 131). Ook zijn stokbrood is niet te versmaden.

Beste Johannes