Presse - Magazine

Verslaafd aan...

Wat is het lekkerste brood en wat eet je erbij? We vroegen het drie meesterbroodbakkers.


1.
Sébastien Roturier van Le Fournil de Sébastien, inmiddels beroemd in Nederland om zijn baguettes. ‘Mijn lievelingsbrood is de baguette omdat er niks inzit, alleen witte bloem. De smaak wordt bepaald door de kennis, maar ook de persoonlijkheid van de bakker. Ik vind een stukje baguette lekker bij meloen, maar het past eigenlijk bij vrijwel alle gerechten.'

2.
Menno 't Hoen maakt traditioneel desem- en gistbrood van zelf geïmporteerd Frans meel (www.dupain.nl). 'Het lekkerste brood ooit is het gewone zuurdesembrood dat ik heb leren bakken in Parijs. Een eenvoudig brood, het meest zuivere en bovendien het oudste dat er is. Wij maken het van biologische bloem, zeezout en alleen desem als rijsmiddel. Top in combinatie met de boter en de boeren, volvette kaas van Nel van Leeuwen van de Keizershof in Zoeterwoude.'

3.
Fred Tiggelman van bakkerij Hartog in Amsterdam, in 2005 bekroond als Beste bakkerij van Nederland. ‘Frans stokbrood is van een van de lekkerste broden. Het moet wel een goede zijn, een echte Franse, een die na een paar uur alweer te oud is. Je moet je mond er bijna aan beschadigen, zo knapperig moet het zijn, dát is de lekkerste. Zo lekker dat je geen behoefte hebt aan beleg, hooguit wat olijfolie met wat zeezout gemengd.'

Verslaafd aan... - Delicious