Presse - journaux

Hier fiets ik voor om
Brood van bakkerij Le Fournil in Hilversum


Marga van Praag.
'Je proeft de liefde die in de Madeleines zit'

Met een product op de foto? Geen sprake van! Marga van Praag gebaart wild om zich heen: ,,Ik koop hier altijd van alles en elke keer weer iets anders, dus ik ga niet nep met één ding op de foto. Ik wil met de hele tas."
Van Praag fietst twee of drie keer per week om voor zo'n tasje bij de Franse Bakker Le Fournil op de Gijsbrecht van Amstelstraat. "Ik zeg altijd, er zijn hier twee goede plekken: het filmhuis en de Franse Bakker. Voor de rest kan Hilversum me gestolen worden." Op een zaterdag als deze gaat Van Praag als volgt te werk: ze komt de winkel binnen en vertelt aan bakker Sébastien Roturier wat ze gaat koken. Vandaag betreft dat een uitgebreid diner voor oud-collega Philip Freriks en zijn vrouw Lily. Vervolgens geeft Sébastien advies. Op het gebied van brood, maar ook van olijfolie en wijn. Van Praag overlegt even wat het beste zou passen bij de salade van gegrilde aubergines van vanavond. "Een pinot noir?" Sébastien knikt instemmend.
Van Praag vertelt dat haar bijnaam 'Marga-veel-van Praag' is, en dat demonstreert ze met de enthousiaste benoeming van haar boodschappen van deze week. Twee .baguettes, een pain aux raisins ("Voor mijn echtgenoot, als ie een beetje lief is geweest"), een tourte ("Uitgeroepen door de NRC als het beste brood van Nederland") en Madeleines.
Kortom: Marga is fan. "Je proeft de liefde die hier in zit. Zo puur. Ik kan maar niet ophouden te vertellen hoe fantastisch ik het hier vind."

De maker: Sébastien Roturier

Fransman Sébastien Roturier was bakker in Frankrijk, in het familiebedrijf. Per toeval kwam hij in Nederland terecht. "Ik was op zoek naar een nieuwe plek voor een bakkerij in Frankrijk, weer eens wat nieuws, maar ik kon niks vinden. Toen we op een familiereünie waren van mijn vrouw Susan in Amsterdam, zagen we een prachtig pand. Daar zijn we toen onze nieuwe zaak gestart." Dat was in 2007: een jaar later opende de vestiging in Hilversum, wat ondertussen de hoofdbakkerij is geworden. Het concept? "Er is geen concept, dat is het concept. Het is een eenvoudige boulanger zoals je ook in Frankrijk hebt. Heel simpel: alles moet smaak hebben en de tijd hebben gekregen. Het kost 20 uur om een baguette te maken; dat geeft de smaak."  

Open keuken geeft blik op ambachtelijk proces - Gooi en Eemlander